Friday, June 19, 2015

oDesk Creative Writing Test Answers - Non-fiction (UK Version) 2015



1. What is 'iambic pentameter'?
Answers:
• The five beats at the end of a five-line stanza
• A traditional form of rising meter consisting of lines of five iambic feet (i.e., ten syllables total)
• All Shakespearean-style poetry
• Christopher Marlowe's 'heroic line'
• a and d
2. What is the greatest potential hazard of putting your creative writing online?
Answers:
• Someone will plagiarize your words and potentially publish them as his or her own.
• People will cease to respect your creative work.
• You will not be able to get your work published in print format in the future.
• You will lose sales.
3. A fiction writer cannot successfully write non-fiction as well.
Answers:
• True
• False
4. Regarding the inclusion of creative expression in non-fiction writing, which of the following statements is most true?
Answers:
• Non-fiction writing should always be factually verifiable, but that does not preclude creative style or expression as long as the creative expression serves an overall purpose of conveying facts, information and learning.
• Non-fiction is required to be only 75% truthful; the remainder can be given over to creative expression.
• Non-fiction should always aim to be as creative and imaginative as fiction, occasionally at the cost of verifiable truth.
• None of the above
5. Which of the following is the recommended length for a screenplay when submitting to production companies?
Answers:
• 80-125 pages
• 60-80 pages
• 100-180 pages
• Any length, as it can always be abridged or expanded
6. In a play script, what does the abbreviation 'V.O.' stand for?
Answers:
• Vehicle On (the use of heavy props on stage)
• Voice Off (an off-stage voice that falls silent when that character is on stage)
• Vehicle Off (the removal of a heavy prop from the stage)
• Voice On (the turning on of off-stage sound equipment)
• Voice Over (an off-stage voice that narrates the on-stage action)
7. In the world of professional playwriting, which of the following usually occurs before a play is mounted in a full production?
Answers:
• It is staged on an empty stage.
• It is published in paperback.
• It goes through a development stage that includes professional 'readings'.
• A read-through of the play is broadcast on the radio.
• c and d
• None of the above
8. In terms of online creative writing courses, which of the following statements is most reliable?
Answers:
• All online creative writing courses are scams that should be avoided in favour of a course that takes place in a classroom.
• An online course can be a good supplement and aid to the creative work you are already producing on your own or as part of a classroom workshop.
• Some online courses are better than others; the good ones involve learning materials, forums, chat rooms and interactive time with an actual teacher.
• b and c
9. How long does it generally take, from manuscript submission to final publication, for a non-fiction book to pass through the full editorial process and off-set (not digital) printing process?
Answers:
• from 3 to 6 weeks
• from 3 weeks to 3 months
• from 3 months to 1 year
• from 2 years to 10 years
10. What is an 'analogy'?
Answers:
• The opposite of what is stated, often with ironic effect
• Composite word for a postscript, glossary, index or bibliography
• A comparison of two similar ideas or objects to make a point about the first one; a kind of comparative example
• The repetition of beginning consonant and vowel sounds in a line of poetry
11. In play or screenplay writing, what does the term 'slug line' refer to?
Answers:
• The scene heading
• The last line of the play
• A black line that divides scenes
• The play's subtitle
12. What is "metonymy"?
Answers:
• A meteoric rise to success
• Same as 'synonymous'
• Rhyming couplets
• A closely related word that is substituted for another word, object or idea
• Two words with exactly the same meaning
13. What is the primary purpose for writing a journal?
Answers:
• The writer's own private use
• To promote as a form of writing to a local community
• To publish in print or online
• To share with family and friends
14. What is expressive writing (as opposed to expository or persuasive writing)?
Answers:
• Writing whose main aim is to succinctly describe an object in the world
• Argumentative writing with a rhetorical aim
• Writing whose main aim is to explore personal experiences and which is focused on the writer instead of on a subject or even on technical 'correctness' of expression
• Writing that expresses a political or social opinion
• b and d
15. The title page of a screenplay should contain which of the following?
Answers:
• A photograph of the author
• The title of the work and the author's name and contact information
• A dedication, the author's name, and the prologue
• The author's home address and the beginning of the first scene
16. What is 'personification'?
Answers:
• The endowment of inanimate objects or concepts with living qualities
• A person who resembles or behaves like an animal
• An animal with human-like attributes or behaviour
• A poem that resembles a person but does not actually include one
• All of the above
17. Which of the following best defines 'journal writing'?
Answers:
• A written account of experiences, ideas or reflections kept regularly and usually for private use
• Writing articles to submit to newspapers
• Writing a journal-like diary or memoir specifically for publication
• All of the above
18. What is a 'heroic couplet'?
Answers:
• The opening four lines of a poem
• A pair of rhymed lines in iambic pentameter
• The rhymed first and last lines of a poem
• Poetry in free verse with an epic or heroic subject matter
19. The greatest benefit of publishing online is _____________; the greatest drawback is _____________.
Answers:
• access to greater readership; not having a print presence (e.g., in bookstores)
• the speed of delivery; fewer sales
• affordability; that people don't respect digital publishing
• There is no real difference between online and print publishing.
20. In all types of writing, the term 'the hook' refers to _____________.
Answers:
• a potentially dangerous prop used on stage
• the antagonist
• the main character in a play or screenplay
• a line or passage that captures the audience's attention (originally a term borrowed from songwriting)
21. Is the following statement true or false?

Compared to writing plays, screenplays, and other forms of non-fiction, writing a journal is a superior form of artistic expression.
Answers:
• True
• False
22. What is a 'rhetorical question'?
Answers:
• A question that doesn't require an answer
• A question that contains a riddle
• A question that demands to be answered as quickly as possible
• A question that contains an argument
• A question with two different answers
23. In newspaper terminology (both print and online), what is a 'masthead' or 'flag'?
Answers:
• A line of text similar to a headline but which appears at the end of an article
• A by-line
• A section usually printed on the editorial page that lists the publication's name and address, and the names of the owners, editors, writers, staff And so on.
• A small flag attached to the front page
24. When an author writes a journal or diary and publishes it as a memoir, which of the following is potentially crucial to the credibility of the book?
Answers:
• That an author book tour take place
• That the author's face be on the front and back cover
• That the book contain a website address for the publisher
• That it be clear from reading what is verifiable fact and what is potentially the author's unreliable memory (i.e., that the line between reality and fantasy be clear)
• a and b
25. How is the copyright of a fiction or non-fiction work typically divided up?
Answers:
• Most copyright licenses or contracts last for seventy years after the author's death.
• Randomly or by lottery
• By lots of ten years either in the Western world or east of the international date line
• By time and territory; i.e., in terms of regions of the world and the length of time for which the copyright is licensed
26. What is 'rhetoric'?
Answers:
• Expressive writing as opposed to creative non-fiction
• Simple prose that doesn't draw attention to itself
• Questions and statements mingled together
• Argumentative or persuasive language
27. In academic non-fiction, the ____________________ at the end of the book helps readers continue their study of the subject by directing them to similar works.
Answers:
• glossary
• index
• afterword
• bibliography and works cited pages
28. A college business paper would typically be considered an example of _______________ .
Answers:
• creative non-fiction
• fiction
• creative design
• non-fiction
29. What does 'high concept' mean in screenplay writing?
Answers:
• A simple premise that describes a proposed film in just a few sentences, often by juxtaposing two known ideas.
• A production with a large budget
• A very artistic, conceptual approach to filmmaking
• A complex idea that is turned into a relatively short film
30. Making journal entries at a specific time of day can help a writer discipline him or herself to maintain a diary or journal with some regularity.
Answers:
• True
• False
31. A manuscript that has been edited and proofread, that includes all images, and that is about to be published is said to be in the __________________ stage.
Answers:
• page proof
• editorial mark-up
• typesetting
• camera-ready copy
32. In screenplay terminology, the abbreviations 'INT.' and 'EXT.' mean ____________ and ___________ respectively.
Answers:
• inner, outer
• interior monologue, exterior speaker
• interior scene setting, external scene setting
• intermission, extra scene
• All of the above
33. Among writing professionals, which of the following are well-known programs for creating and editing screenplays?
Answers:
• DreamWriter and Final Draft
• First Draft and Second Draft
• DreamWeaver and Last Draft
• No Draft and Screenwriting Crew 101
• None of the above
34. Is the following statement true or false?

Editors will take a professional blog seriously as an example of someone's writing skills, as long as the blog is regularly updated, clear and relevant.
Answers:
• True
• False
35. What is 'bias'?
Answers:
• The similarity between ideas
• The negative feeling between two ideas in a work of journalistic non-fiction
• The specific tone of a work, or specific voice of the writer
• When an author prejudices the reader in favour of one side of a subject by not covering the topic fairly
36. Creative writing or blogging - especially when the format is interactive and allows comments or provides discussion rooms for readers to express their own views - is said to be a part of which of the following web generations?
Answers:
• Web pages
• WWW for Dummies
• The Internet 1.1
• Web 2.0
• All of the above
37. A/an ___________ is a short, traditional Japanese poem that contains three lines of five, seven, and five syllables respectively.
Answers:
• sonnet
• ode
• ottava rima
• haiku
• None of the above
38. In playwriting and theatre terminology, the term ;ad lib' (from the Latin ad libitum, meaning in accordance with desire) refers to _________________.
Answers:
• dialogue or action that the actors make up, often on the spur of the moment
• the moment when an actor stumbles on his or her words
• what the prompt or cue person in the front row delivers to actors who forget their lines
• impromptu dancing in the middle of a play
39. In screenwriting, what does the abbreviation 'O.C.' stand for?
Answers:
• On Cue
• Off Cue
• Off Camera
• Off Curtain
• On Curtain
• All of the above
40. What does it mean to 'green-light' a project?
Answers:
• To temporarily delay a production
• To give the go-ahead to start a production
• That the production has made over $1 million
• That the production is a safety-related play about traffic lights
41. What is an 'epic poem'?
Answers:
• An extended ballad containing quatrains
• Free verse
• A poem written in large print
• A poem in a tightly bound manuscript delivered in person
• A poem of considerable length, often dealing with heroic themes
42. Which of the following lists contains the names of people who are commonly regarded as great American playwrights?
Answers:
• Eugene O'Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller
• William Shakespeare, Arthur Conan Doyle, Charlie Parker
• Arthur Miller, James Copeland, Henry James
• Oscar Wilde, Tennessee Williams, Flannery O'Connor
43. What is 'objective truth' as opposed to 'subjective truth'?
Answers:
• Subjective truth is independently verifiable, whereas objective truth is dependent on a limited point of view.
• Objective truth is independently verifiable whereas subjective truth is dependent on a limited point of view.
• They are both the same.
• Objective truth is dependent on subjective truth.
• Objective truth involves two people, while subjective truth involves only one.
44. Which of the following best describes creative non-fiction?
Answers:
• Non-fiction with some fictional elements, such as invented dialogue
• Non-fiction told like a short story or written like a novel
• Non-fiction stories written in the form of poems or plays
• None of the above
• All of the above
45. What is 'elision'?
Answers:
• The sliding of one consonant into another
• The repetition of certain vowels in a line of poetry
• Stanzas with exactly the same number of lines
• The omission of an unstressed vowel or syllable to maintain the poetry's metre
46. Creating an impressive website on which to post creative work is more important than the quality of the creative work itself.
Answers:
• True
• False
47. Which of the following is usually required when submitting non-fiction to a literary agent or publishing editor?
Answers:
• The entire work without a synopsis
• An outline, chapter synopsis, and the opening chapters
• A telephone call followed by the entire work
• A formal meeting in which you present the entire work
48. How is a biography different from a memoir?
Answers:
• Biographies are more detailed than memoirs and require names and dates to be provided.
• A memoir is fiction, while a biography is non-fiction.
• A memoir is written by the author about him or herself, while a biography is written by an author about someone else.
• A biography is meant for personal use, while a memoir is meant to be published.
• There is no real difference between the two.
49. What is 'assonance'?
Answers:
• A stanza in which the lines follow ABCD format
• Stupid behaviour
• The repetition of vowel sounds
• Three or more consonants in a row
50. When staging a play, what does the abbreviation 'SPFX' stand for?
Answers:
• Special Entrance
• Special Effects
• Second Prompter
• Special Affects
• Extra Speaker
51. What does it mean if a play script is said to be 'unsolicited'?
Answers:
• It has been sent back from the production company to the playwright.
• It has been sent upon request, usually from the playwright to the production company.
• It has been sent without a specific request, usually from the playwright to the production company.
• It is either too short or too long.
• a, b and c
52. Which of the following is NOT a movie genre?
Answers:
• Horror
• Cartoon
• Legal Thriller
• Romantic Comedy
53. Is it better to present creative work (such as a non-fiction book) on a single Web page, or to spread it out over several pages?
Answers:
• It depends on the work: a very short work could fit on one page, but a non-fiction book would be better spread across multiple pages (e.g., a chapter per page).
• Always present a creative work on one page so as not to interrupt the flow.
• Always spread a creative work, no matter its length, across several pages; doing so will generate more URLs and, therefore, a larger readership.
• Regardless of its length, a whole work should never be published online.
54. What does it mean if a screenplay is 'optioned' by a television or film production company?
Answers:
• The exclusive right to purchase the screenplay at some time in the future has been bought.
• The screenplay has been bought and will definitely be made into a film, and the screenwriter will receive a royalty.
• The screenplay has been partially bought and will now pass through re-writes before being returned to the screenwriter for a final polish.
• The screenplay will be resold to another film or television company.
55. The Internet is a good source of famous works of literature and non-fiction, which are often available free in fully downloadable or full-text online formats.
Answers:
• True
• False
56. Which of the following lists contains titles that are regarded as successful examples of sophisticated Hollywood screenplays?
Answers:
• Jaws IV, Plan B from Outer Space, Cheers
• Chinatown, American Beauty, Schindler's List
• Mike's World, The Bad Barber Shop, Back in 5 Minutes
• Roseanne, Cheers, Seinfeld, Deep Impact
57. You can publish online the non-fiction work of another author as long as that work is out of copyright.
Answers:
• True
• False
58. In screenplay writing, the abbreviation 'b.g.' stands for ____________ .
Answers:
• background
• big gun
• beautiful generation
• big gap
• None of the above
59. Which of the following considerations is most important when keeping a personal journal?
Answers:
• That you write regularly, regardless of how you choose to express your thoughts and feelings
• That the grammar and punctuation be accurate
• That the sections be all the same length
• That you eventually submit it to a literary agent
60. The phrase 'The tree's dark fingers reached out for him' demonstrates the use of which of the following literary devices?
Answers:
• Simile
• Metaphor
• Alliteration
• Mimesis
61. What is a 'pun'?
Answers:
• A bucket for audience tips
• A so-called 'play on words', or the comic use of a single word with two or more meanings
• A stage prompt
• A character foil
62. In theatre terminology, a 'curtain call' is the moment when ______________ .
Answers:
• the playwright is personally thanked onstage
• the audience stands and pulls down the curtains with great excitement
• the cast of the play take a bow on stage
• the audience leaves in disgust, calling out their disapproval
63. Why is it important to get the facts correct in non-fiction writing?
Answers:
• It is less important than one might think; many non-fiction books are published with factual errors.
• It is important because the credibility of the author and publisher are reflected in the reliability of factual claims made in the book.
• It is less important than one might think; the work may contain a mixture of verifiable facts and approximate facts or guesswork by the author.
• It is important because sales will be higher if there is more fictional content, even in a non-fiction book.
64. In terms of theatre staff, who is the 'Artistic Director'?
Answers:
• A painter and decorator who designs the sets for a play
• The playwright, once he or she enters the theatre for rehearsal
• A theater company's chief artistic officer, usually the last person who decides on a script before green-lighting production
• The lead actor, who often has some creative control
65. What is 'falling metre'?
Answers:
• Metrical feet in a line that move from stressed to unstressed syllables
• Metrical feet in a line that move from unstressed to stressed syllables
• Same as alliteration
• Free verse
• All of the above
66. When translated to the screen, a screenplay of 150 pages will generally run for how long?
Answers:
• 2.5 hours
• 1.5 hours
• 2 hours
• 3 hours
• 1.75 hours
67. What is 'free verse'?
Answers:
• Epic verse
• Poetry that is given away free with longer works
• More modern poetry with no prescribed pattern or structure
• Rhyming couplets
• None of the above
68. When writing an authentic journal for private use or publication, which of the following is a good idea?
Answers:
• Trying to prompt your audience or reader into liking the narrative voice
• Imitating a known writer as much as possible
• Developing a specific and genuine narrative voice, whether the work will be published or not
• Varying the narrative voice from section to section depending on whether you feel the work can be published or not
69. What is an 'indie' production company?
Answers:
• One based in the state of Indiana, USA
• A production company that is independent of major studio financing
• A production company that has a certain youth appeal, but that is still backed by a major studio
• A theatrical production based on the Indiana Jones films
70. In theatre terminology, what does 'stage left' mean?
Answers:
• The last point at which an actor left the stage
• The left side of the stage from the audience's point of view
• The left side of the stage from the actor's point of view
• It varies depending on the perspective of the actor
71. Which of the following is crucial for maintaining a journal with some regularity?
Answers:
• Keeping the journal locked
• Making entries whenever the mood hits
• Making daily entries in different colours
• Having someone read the journal
• Continuous motivation over a long period of time
72. In any creative endeavour, what is meant by the term 'development hell'?
Answers:
• The initiation of a period of development that lasts 3-6 months
• The end of a long development process at which point the decision is made NOT to proceed to production
• A play that involves satanic elements, or a comic visit to hell itself
• The period of frustrating delay that can occur when the development process lasts too long
73. Which of the following is NOT a type of personal journal writing?
Answers:
• Dream book or log
• Diary or memoir
• Electronic journal
• Spiritual or personal growth journal
• Short story collection
• Autobiography or life writing
74. In terms of editorial work at a publishing house, which of the following statements about fiction versus non-fiction is true?
Answers:
• The two genres are usually handled by the same editor.
• Other than the fact that one genre is "true" and one is "untrue," there is very little difference between the two.
• Non-fiction requires fewer stages of correction.
• Non-fiction requires a fact-checker and may also need to have illustrations or photographs sourced.
75. It's a good idea to write a journal on a word processor rather than in a notebook because ____________ .
Answers:
• a word processor allows you to make multiple copies and reduces the risk of losing your writing
• your computer is less likely to get stolen
• if you ever try to get your writing published, it is already in a typeset format
• None of the abo• a and c
ve
76. What is a 'quatrain'?
Answers:
• A four-line stanza or grouping of four lines of verse
• A two-line stanza written in free verse
• The last quarter of a poem, rounded to the nearest stanza
• The four parts of any work of art
• b and d